Make your own free website on Tripod.com
dutch xena rulz
the gods
Home
lucy lawless
renee o'conner
kevin smith
cast Filmologies
episodes
pictures
amazones
the gods
quotes
wallpapers
other stuff
mijn awards !
win mijn awards
Related Links
mijn gastenboek

text.jpg

HERA
Godin van het huwelijk. Zus en vrouw van Zeus. Een zeer jaloerse vrouw, hoewel... zou je niet met zo'n kerel.
Op haar trouwdag kreeg ze van haar moeder Gaia een boom, bewaakt door de zes nimfendochters van Atlas en de draak Ladon op een eiland in de westelijke zee, de Hesperiden. Er groeiden gouden appels aan. Heracles moest ze stelen (elfde werk). Hij haalde Atlas over de appels te halen terwijl hij zolang het hemelgewelf zou dragen. Atlas zag zijn kans schoon, haalde de appels, maar weigerde de wereld over te nemen. Met behulp van Athene slaagde Heracles erin het hemelgewelf weer over te dragen en bracht hij de appels naar Eurystheos.
Wij kennen Hera feitelijk alleen uit de scŤnes waarin ze boos en jaloers is. Hera was boos op de lieve nimf Echo. Ze strafte Echo door haar de laatste twee woorden te laten herhalen, laten herhalen, laten herhalen. Echo kreeg Narcissus lief, de zoon van de riviergod Kephissus. Deze zoon vond zichzelf erg mooi. Op een dag was hij zichzelf aan het bewonderen boven een stilstaand water. Hij boog zich steeds verder voorover en verdronk in het water. En Echo ging dood van eenzaamheid, alleen haar echo blijft nog steeds rondgaan over de wereld.

 

HESTIA
De verpersoonlijking van de huiselijke haard. Als eerstgeborene verzocht zij haar broer Zeus haar kuisheid te mogen behouden, hoewel Poseidon zowel als Apollo haar als echtgenote wensten. Zeus stemde hier mee in omdat hij eigenlijk niet goed begreep wat zij vroeg.Vanwege haar rustige leven speelde ze geen rol in de avonturen, vandaar dat haar aanwezigheid meer een ideele is.

 

POSEIDON
De zee. De goddelijke zee waarvan Griekenland zoveel heeft.
De Aegeische zee, Aegeus, vader van Theseus, stort zich in zee.
De Icarische zee, Icaros, zoon van de geleerde uit Kreta, valt in zee.
De Ionische Zee, zee van Io.
De Hellespont, de nieuwsgierige Helle keek vanaf de rug van de gouden ram naar beneden, toen ze samen met broer Frixos op weg was naar het gulden vlies en viel hier in zee.

Poseidon had relaties met:
1. Medousa, de Gorgoon. Hun zonen zijn Pegasus en Polyphemus. Pegasus is afgebeeld op een munt rond 500 vX. en bracht boodschappen van de goden over aan de mensen. Hij versloeg het monster Chimaera, dat Bellerophon, de held van Korinthe, wilde doden. Bellerophon kreeg het paard Pegasus cadeau van Athene. Pegasus versloeg samen met Perseus het monster dat Andromeda, dochter van koning Cepheus en Cassiopeia, wilde verslinden. Moeder Cassiopeia beweerde nl dat haar dochter mooier was dan de nimfen van Poseidon. Dit is de goden verzoeken en Poseidon werd zo kwaad dat hij het zeemonster Cetos stuurde om zich te wreken. Om dit te voorkomen moest Andromeda als offer voor het monster aan een rots in zee worden vastgeketend. Perseus, rijdend op het vliegend paard Pegasus, redt haar.
2. Amphitrite, de Nereide, waaruit de zeegod Triton werd geboren.
3. Thoosa, waaruit Polyphemos.
4. Gaia waaruit Antaeos. de reus
5. Euryale, de Gorgoon, waaruit Orion.
6. Hippe, waaruit Polyphemos, de Argonaut (niet de Cycloop).
7. Tyro. Hun zonen zijn Pelias en Neleus. Pelias had achterbaks de troon van Iolcos afgenomen van halfbroer Aeson, de vader van Iason, die later de troon opeiste. Hiervoor moest Iason het Gulden Vlies halen, dit is de tocht van de Argonauten.
8. Kleito waaruit Atlas, die Pleione huwt.
9. Mekia, de nimf, waaruit Amycos, koning van de Bebrykiers, uitvinder van het Boksen.
10...waaruit Erginos, koning van Milete.
11. Europa, waaruit Eufemos, die over water kon lopen.
12...waaruit Proteus, die leefde op de zeebodem nabij de Nijl. Later koning van Egypte. Hij kon iedere gedaante aannemen (ding, vuur, water, dier), vandaar "proteisch".

 

DEMETER HADES en PERSEPHONE v/h KORE
Er waren geen seizoenen...het was altijd zomer. Demeter toefde op aarde. Haar broer Zeus bedreef de liefde met haar en zij baarde de mooie Kore. Bij een groot feest in het godenverblijf op de berg Olympos, waarbij alle ooms en tantes aanwezig zijn, komt plots de niet geinviteerde oom Hades aan. Hij is niet geliefd en leeft teruggetrokken. Hij ontvoert Kore en neemt haar mee naar zijn verblijf de Hades bij Taenarum op de Zuid-Peloponnesos. Moeder Demeter is dodelijk bedroefd. Ze laat zich hangen, de aarde verdort. Ze vraagt raad aan broer Zeus omdat het immers ook zijn kind is. Zeus zendt de bode Hermes naar de Hades. Hij komt terug met het trieste bericht dat Hades haar de donkere pitten van de granaatappel liet eten. Deze pitten bezitten de kracht iemand vast te houden. Ze heet voortaan Persephone. Het enige wat Hermes met zijn missie namens Zeus kon bereiken is dat ze 9 maanden per jaar naar de aarde mag. Als Persephone op aarde komt leeft alles weer op, het leven begint opnieuw. Leven volgt op dood. Dood volgt op leven. Uit deze wisseling van de seizoenen ontstaan de MysteriŽn van Eleusis. De dood is niet het einde maar het stille begin van een nieuwe bloei, nieuw leven. Eeuwig gloort hoop op nieuwe groei. Ingewijden (mits Griek en geen moord begaan -dus een redelijk ruim criterium-) waren zeker van een goed leven na de dood.
Andere mysteriŽn zijn de Orphische MysteriŽn, met meer oosterse invloeden. In deze leer heeft ieder mens een oerschuld (erfzonde begaan door de Titanen) en hiervoor moet de mens boeten na zijn dood. Degene die drinkt uit de rivier Lethe, de rivier der vergetelheid, begint opnieuw te leven.Deze kringloop wordt doorbroken door de Soter, de Redder, de Heiland.
De Titanen waren Dionysos, zoon van Zeus en Semele, aan het opeten. Athene zag dit en redde het hart. Zeus werd uiteraard kwaad en zond de bliksem naar de Titanen, die as werden. Uit deze as ontstonden soma en psyche. Psyche zit gevangen in Soma, het lichaam. Alleen Dionysos kan de band met het lichaam verbreken als Soter.
De koppeling van de wisseling der jaargetijden aan religie is ons ook niet vreemd. Wij kennen ook oogstfeesten, de vastentijd als zuivering na de vette winterkost. Persephone kijkt ook als ze in de Hades is naar de aarde als een sterrenbeeld, maagd. Waar leefde zij gedurende de maanden dat ze niet op aarde vertoefde? Laten wij dat aan Orpheus vragen, die kan het weten want hij is er geweest.

AFRODITE & HEPHAISTOS
U kent de mooie Afrodite toch? De spetter, geboren uit de bloedspatten van Cronos. Naarmate ze opgroeide werd ze maandelijks mooier, dus ze was adembenemend mooi. Haar bijnaam is Kythera, het eiland in de Ionische Zee, waar ze is verwekt.
Afrodite ontmoet Hefaistos. Hephaistos werd bij een echtelijke twist tussen Zeus en Hera, die hem alleen had gebaard, uit de hemel gegooid. Zoiets doet een moeder niet gauw. Zij deed het ook met pijn in haar hart, maar telkens wanneer zij Zeus zijn slippertjes verweet (en dat was vaak) maakte hij een veelbetekend gebaar richting zoonlief. Hephaistos viel op het eiland Lemnos en nogal hard, want de hemel is hoog. Hierdoor werd hij invalide, ondanks het feit dat hij liefdevol werd opgevangen door de zeegodinnen Thetis en Eurynome. Hij was misvormd en lelijk, maar wel gezegend met grote artistieke gaven, een kunstenaar met grote innerlijke rijkdom. Hij was hoog in aanzien omdat hij de mooiste wapens en sieraden kon smeden. Iedereen achtte hem hoog. De mooie Afrodie keek door lichamelijke onvolmaaktheid heen omdat zijzelf daarmee zo rijk gezegend was en trouwde met hem. Hun kinderen zijn: Palaemon (Argonaut), Ardalos (beeldhouwer), Periphetos (rover bij Theseus) en Erichthonios.
Natuurlijk had Afrodite veel liefhebbers, onder andere Ares. Hephaistos ontdekt dit en smeedt letterlijk een moordplan, waarmee alle goden zich bemoeien terwijl de godinnen zich uiteraard afzijdig houden. (Door Homeros heel mooi beschreven in boek Theta vers 266-367 en in een stripverhaal bewerkt door Magda van Tilburg).